fredag 3 december 2010

Vad är en norm?

En norm betyder enligt ne:s  det "normala"; det godtagna eller ideala t.ex. i en social grupp; konvention, praxis; det vartill man bör anpassa sig.

Vårt samhälle består av olika normer. När vi föds så anpassar vi oss efters könets normer. Flickor ska leka med dockor, pojkar ska leka med starwars osv. Att pojkar bråkar och slåss med sin bror när de är små anses mer normalt än om en flicka skulle slåss och bråka med sin syster. Varför är det så? Har det alltid varit så att tjejer ska vara gulligt rosaklädda och helt felfria när vi är små, medan killar ska vara skrikiga blåklädda och jätte jobbiga?
En kille som la ut en film på när hans flickvän fick ett raseriutbrott när hon inte hade något att ha på sig blev mycket uppmärksammat. Filmklippet hade efter bara några dagar en halvmiljon tittare. Folk som kommenterade tyckte att det var helt sjukt och att tjejen var dum i huvudet som blev så arg. Får vi tjejer inte bli arga? Bryter vi normen när vi får ett sånt raseriutbrott ?

http://www.youtube.com/watch?v=64B64kH4fW8&playnext=1&list=PLCFBFD67C4005E161&index=9

Genus: kön

Genus är ett begrepp som används för att urskilja kvinnor och mäns sociala beteende.
Långt tillbaka i tiden så var samhället mycket mer mansdominerat än vad det är nu. Kvinnorna skulle laga mat,diska och passa barnen. Medan männen fick jobba och vara ute och roa sig. Är kvinnor mindre värda än män kan man fråga sig.
Att ha ett genusperspektiv betyder att man ska göra samhället mer jämställt och bryta mönster dvs, att män ska välja mer kvinnojobb och kvinnor ska välja mer mansdominerande jobb. Ett exepmel där jag tycker man ska ha ett bättre genusperspektiv är på idrotten på vår skola. Vi blir uppdelade tjejer och killar. Tjejerna får göra något för sig själva, medan killarna alltid spelar fotboll. Klassen gördå aldrig något tillsammans på idrottsslektionerna. När jag gick i sjuan så skulle vi få prova på att göra hopp på trampolin. Vi blev såklart uppdelade och tjejrna fick göra ljushopp och snurr i lúften, medan killarna fick göra framåtvolt och bakåtvolt. Killarna fick göra våra hopp också men vi inte fick prova på deras. Trodde vår idrottlärare att vi tjejer inte skulle klarat av det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar